Hipp, Hipp Hurra – Ventilator fyller 90 år!

2021-11-12

Inget företag överlever och fortsätter utvecklas i över nittio år i en extremt konkurrensutsatt bransch utan starka idéer, hög teknisk kompetens och stora ambitioner. Nöjda och återkommande kunder har alltid varit ryggraden i Ventilators verksamhet. Att påstå att vi alltid arbetar långsiktigt känns därför inte som någon överdrift.

Ventilator föddes 1931 ur Sven Romedahls idé om mekanisk bostadsventilation. I stället för att dra en självdragskanal från varje rum i huset, kom Sven på idén som var lika enkel som genial:

En fläkt skulle föra bort den förorenade luften från kök och badrum medan övriga rum tillfördes uteluft via don ovanför radiatorerna. Denna form av kontrollerad ventilation revolutionerade och rationaliserade snabbt bostadsbyggandet i Sverige.

Uppfinningen gav det nya företaget Ventilator en rivstart.

En annan uppfinning som Ventilator konstruerade var industrifläkten som hade formen av en flygplansvinge. Fläkten hade avsevärt bättre aerodynamiska egenskaper vilket gjorde att effektbehovet kunde minska med en tredjedel. Det blev snabbt Ventilators starkaste varumärke och vissa fläktar snurrar än i dag.

En ledande företag som snabbt tar till sig ny teknik och nya förutsättningar!

I dag är Ventilator fortfarande ett ledande företag inom luftbehandlingsteknik. Sven Romedahls revolutionerande ventilationsidé har fått ge vika för mer effektiva och flexibla ventilationslösningar som t ex FTX-ventilation.  FTX ger en mycket mer kontrollerad tillförsel av tilluft och evakuering av frånluft. Eller VAV-system (Variable Air Volume) som skapar luftflöden som kan regleras efter rumstemperatur, koldioxidhalt eller personnärvaro. 

Utöver luftbehandling står Ventilator i dag stadigt på flera affärsben inom ny teknik.

Affärsområdet Ventilator Renrum har en lång och bred erfarenhet av rum med förhöjda renhetskrav inom olika branscher (sjukvård, elektronik- och läkemedelsindustrin m. fl.) och erbjuder byggnation av renrum, konsultation och produkter anpassade för renrum. Ventilator har en djup kunskap gällande GMP för läkemedelstillverkning och validering/kvalificering av renrum. 

Ett modernt företag är i ständig förändring och förbättring!

I dag är Ventilator ett tjänsteföretag som kombinerar kreativa lösningar med affärsmässighet och gediget hantverkskunnande. Hög kompetens och yrkesskicklighet i kombination med kreativitet och stort engagemang är de ledord som för företaget in i framtiden. 

Ventilator ingår i företagsgruppen Energivärden